Bahar Bilgen

23 Haziran 2020

Merhaba;Eğer fazla mail gönderiyorsam kusura bakmayın lütfen. Sadece  eğer deneyimlerimi aktarmazsam  bir gözlemci olarak görevimi yapmamış olmaktan üzüntü duymak istemiyorum. Ben iki tür Silky Flycatcher gördüm Kostarika’da. Biri Sarı Siyah diğeri Uzun kuyruklu. Bu kuşların tüyleri inanılmaz  yumuşak ve pırıl pırıl . İpek gibi görünüyor. Diğer dillerde değişik isim alabilirler . Fakat görmeden isim vermiş de olabilirler. İpekli sinekkapan ,yani sizin de aile ismine verdiğini isim  , zaten 4 tür ve bu 4 tür için de geçerli olabilir. Çok da doğru ve tutarlı olur. Faynopepla deseniz bile cins ismini yorumlayarak , hepsi aynı değil 3 cins var 4 türde. Herbirine de uyarlamak ne derece doğru olur bilemedim.
İnanın çok sevinçliyim bu çalışmanız için ve çok iyi de oluyor. Daha da iyi neden olmasın diyorum.Her zaman teşekkürlerimizle ve de  Selam , sevgilerimle

18 Haziran 2020

Bu kuşa özel bir mail açtım izninizle .Müthiş bir kuş . İki tur lideri de benim orada fotoğrafımı çekmek istedi aslında kuşla çekmek istediler . Ben razı olmadım. Gizlice çekmek istediler . Onu da  bir şekilde delete ettirdim. Tabi Türk olduğum için yapıyorlar. 
Bu kuşun hareketleri bıyıkları kadar önemli. Komik biraz . Pençeleriyle acele bir eşelenmesi var ki  beslenirken!. O nedenle sallanırken de komik. Çünkü bir de beyaz palabıyıkları var. Bildiğiniz gibi  Turca Katalanca Türk demek . Palabıyık Türk bir kuşa da demek normal değil. 🙂 Bir yakaladılar beni , bak neler oldu.  
Sesi de Hüt hüt ün sesi gibi tam değil . Andırıyor belki ama tam olarak benzemiyor.  Bir yandan da kuşa Turca demişler . Steve Şili de yıllarca yaşamış bir rehber . O bile bana yakıştırdığa göre  bu Türk yakıştırmasını kaybetmeden bir isim versek. Hiç bir başka kuşda da ismimiz yok. Belki dalga geçmek için verdiler ama biz de sahici yapsak .Benim önerim  “Türk Tapakulosu.” 
Benden teklif .Çok sellam ve Sevgiler 

18 Haziran 2020

Merhaba;Öncelikle  çalışmanızı  severek ve heyecanla izlediğimi söylemek isterim. Herşey için gönülden teşekkürler. Değerlendirmenize sunacağım gördüğüm kuşlar içinden bir kaç küçük detay var aşağıda :1) Crag Cihilia tam bir Şili Endemiği. .Çok da önemli bir kuş. Özel yerin gidiliyor. Ona Şili Madencisi belki Çilya Madenci den daha fazla uygun olabilir.2) Golden Billed Saltator , gerçekten sarı gagalı bir kuş. Sarı gagalı Saltator olması daha doğru gibi.3) Zino’s Petrel ; Madeira adasında Yuvaları var ve orada ürüyor. Ben yuvaları da gördüm.   Freyr yerine Madeira Fırtınakuşu veya Zino Fırtınakuşu olması daha doğru olabilir. herkes görmek için Madeira ya benim gibi gidiyor.4) İbikli Jakana , Comb crested Jacana için mükemmel. Wattled Jacana için ise başka bir isim gerekli gibi. Örgülü Jakana ?5) Vireonidae ailesi içinde  Shrike-babbler lara Kasapkuşu demişsiniz .Aslında Artamidae ailesi içinde Butcherbird  ler var. ( önceden cracticidae ailesinde iken ,ailece  birlikte artamidae ye gittiler ) Derim ki Shrike – babbler a başka bir isim bulalım. 
Şimdilik bu kadar , Wats up ı da burada özetlemiş oldum  sevgili Kerem .
Selamlar , sevgiler  Bahar Bilgen

26 Mayıs 20202

Gördüğüm kuşlardan birkaç önerim olacak . 
1) Duvuduv  Cennetkuşu  na hemen Sicklebill mi diye baktım. Bu bir ses tanımından alıntıysa ; Victoria Riflebird çığlık atan bir kuş . Kur yaparken kanat sesi tak  diye duyuluyor. Kurda yumuşak tıklar var.Riflebird denmesi kadifemsi siyah renginin İngiliz Ordusu Silahlı Tugayının üniforma renginden almış. 
2 ) Fakat Brown ve Black Sicklebill gerçekten ormanı inleten bir Duvuduv sesi çıkarıyorlar ki gerçekten ateş ediliyor sanırsınız. Bu sese ek olarak apolet gibi kabartıyorlar kanatlarını . Kara Duvuduv ve Kahverengi Duvuduv diyebilirsiniz.
3)  Riflebird denmesi kadifemsi siyah renginin İngiliz Ordusu Silahlı Tugayının üniforma renginden almış. diye tekrarlayarak : Duvuduv Cennetkuşu yerine  Viktoria  Karatüfek;  Victoria’s Riflebird için daha uygun olabilir.Paradise Riflebird : Filintacı Karatüfek Magnificent Riflebird : Büyük veya Muhteşem  Karatüfek Growling Riflebird  : Hırlayan Karatüfek  4) Lesser Lophorina ; Küçük Mavi yakalı Cennet kuşu  önerim. Mavi yakalı çok uygun olmuş zaten.
5)  Raggiana kendi ismini alabilirdi . Tüyleri kızıl çünkü.Büyük Cennet kuşu daha beyaz; Küçük cennetkuşu daha sarı ; Raggiana da daha kızıla bakan tüyleri var.
6) Kurdele kuyruklu Astrapia  tam güzel oturmuş bir isim. Gerçekten kuyruğu kurdele gibi inanılmaz.Arfak Astrapia sı Arfak adı ile kalabilirdi. Kırmızı halkalı falan . Diğerleri boyun renk değiştiriyor. sınır çizgiler yok Stephanie’s Astrapia  ; Hanedan Astrapiası olabilir. Çünkü görkemli bir kuyruğu falan var .İhtişamlı bir kuş. Gördüğümde öyle düşünmüştüm. Mavi yüzlü deyince , Kurdele kuyruklu da mavi yüzlü .  Fosforlu mavi renkte yüzleri .
Latincelere de baktım ama  sizin de seçtiğiniz yol gayet iyi olmuş. Diğerleri gayet güzel oturmuş . Elinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir